Home

Departamentul de Rezistenta Materialelor este unul din cele mai vechi compartimente de invatamant si cercetare din Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti. Disciplina Rezistenta materialelor s-a predat pentru prima data, la noi in tara, in anul 1881, iar primul curs, scris de profesorul Constantin Manescu, dateaza din 1893.

NUCLEUL CATEDREI A LUAT FIINȚĂ ÎN ANUL 1886, CÂND PROFESOUL A.O.SALIGNY A FONDAT, LABORATORUL DE CHIMIE AL ȘCOLII NAȚIONALE DE ”DRUMURI ȘI PODURI” DIN BUCUREȘTI, CARE CUPRINDEA ȘI O SECȚIE DE ÎNCERCĂRI DE MATERIALE.

 Acesta a fost primul laborator tehnologic din Romania, in care, pe langa incercarea materialelor folosite in constructia structurilor de rezistenta ale unor obiective din acele vremuri, ca podul de peste Dunare de la Cernavoda, se mai efectuau si lucrari practice cu studentii la cursul de Rezistenta materialelor.

          In departament activeaza cadre didactice cu multa experienta in invatamant si cercetare care si-au perfectionat pregatirea prin doctorat si stagii de specializare in universitati din Europa, SUA si Japonia. Scoala de rezistenta materialelor a contribuit la formarea prin doctorat si cursuri postuniversitare a peste trei sute de specialisti, care isi desfasoara activitatea in industrie, cercetare si invatamant.

Scroll to Top